Rijeka u top 10 hrvatskih turističkih odredišta

Bez autora
Jun 30 2024

Rijeka se iz lučkog i tranzitnog transformirala u turistički grad te postala jedna od najtraženijih hrvatskih city break destinacija.

Lani je ostvareno 21 posto više dolazaka i 15 posto više noćenja u odnosu na godinu prije. Uvrštena je u TOP 10 hrvatskih turističkih odredišta.  

Dolazak u Rijeku bio je Christopherov dar Silvani za rođendan. Stigli su iz daleke Australije posjetiti grad njezinih predaka.  

- Stigli smo jutros u Rijeku, posjetit ćemo i Ljubljanu, otoke. Ovdje ćemo ostati tri tjedna prije odlaska u Englesku, rekao nam je Christopher.

Posljednjih godina boravak u gradu sve je dulji, a destinaciju su otkrili i gosti s udaljenih tržišta. 

- Svake godine vidim različitosti i turista i bukiranja i načina što traže, kaže privatna iznajmljivačica Ema Jurković.

- Nekad i sami skeptični u prvim godinama poslovanja, doživjeli smo to da sada u pravilu gotovo bezbrižno ulazimo u svaku novu godinu, novu sezonu, kaže Andrej Kušeta, vlasnik botela Marina.

To i nije čudno jer je Rijeka na trećem mjestu u Hrvatskoj prema turističkom prometu u privatnom smještaju i među 10 odredišta prema broju noćenja u prva tri mjeseca ove godine.

- Gosti su zimi pretežno domaći, a kako se bliži sezona sve je više zastupljeno stranih gostiju iz Njemačke, Austrije, Italije i nekih daljih destinacija, kaže privatna iznajmljivačica Anita Vein Dević. 

No, ono što mnogima smeta - raskopan je grad. Pitaju se zašto radovi nisu stali kao u nekim drugim turističkim središtima. 

- Gosti se žale na buku, prašinu, napuštaju apartmane, daju loše ocjene, kaže privatni iznajmljivač Nenad Miculinić.

- Razmišljali jesmo o određenim zabranama radova, ali nismo se na to odlučili, svi ovi radovi imaju rok do kad moraju biti gotovi i ocijenili smo da je ulaganje u infrastrukturu bitno i važno za budućnost, kaže riječki gradonačelnik Marko Filipović.

Kao i nova marina koju svi s nestrpljenjem očekuju. Kruzeri zasad pristaju uz Molo Longo. 

- Završno s prosincem ukupno će uploviti 30 brodova, a narednih godina očekuje nas povećanje broja brodova za kružna putovanja, kaže Antonija Kardum iz TZ-a Rijeka. 

Koja su zaslužna za više gostiju u pred i postsezoni. I afirmiranju Rijeke kao cjelogodišnjeg odredišta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik